HAAS+SOHN BEMUTATÓTEREM
1082 Budapest, Baross u. 104.
+36-30-932-3377
info@furjes.hu
NYITVA TARTÁS
H-Cs 8-16 h, P 8-15 h
Az első fellángolás mindig a legfontosabb

Ki ne emlékezne az első fellángolásra? Na, nem a szerelemről van szó, hanem az egész szobát először betöltő melegségről, a kandalló első begyújtásáról.

 

Hiszen mindig az első téli estében eltöltött kandalló előtti lábmelengetés marad meg az ember emlékezetében leginkább, így minden egyes alkalommal ezt az érzést akarjuk újraélni. Persze a kandalló beüzemelése nem mindig megy ennyire simán, így a tökéletes élményért fontos odafigyelni néhány dologra.

Biztonság mindenekelőtt

A kandalló első begyújtása nem csak érzelmi szempontból fontos, hanem azért is, mert ilyenkor teszteljük le a rendszer működését. Mielőtt begyújtanánk, mindenképpen ellenőrizzük a tűztér falazatának épségét, a kandalló ajtajának záródását, illetve hogy a kémény nincs-e elzáródva. Amennyiben már begyújtottunk, de füst áramlik vissza a szobába, ellenőrizzük a kinti és a benti hőmérséklet különbségét. Az ilyen probléma elkerüléséért csak akkor gyújtsunk be, ha a kinti hőmérséklet már alacsonyabb a bentinél.

Kandallók és kályhák szakszerű begyújtása ősz végén

Amennyiben ez nem az első beüzemelés, csak éppen tavaly tél óta nem használtuk kandallónkat, begyújtás előtt mindenképpen takarítsuk ki a régi hamut. Hasonlóan a kandallókhoz, a kályhák szakszerű begyújtása is nagy odafigyelést igényel. A legfontosabb. Fontos megvizsgálni a tűztér állapotát, és hogy a visszamaradt hamu milyen színű. Amennyiben fehér vagy szürkés, nincs okunk az aggodalomra. Amennyiben feketés, gyanakodhatunk problémákra, hiszen ez azt jelzi, hogy a legutóbbi égés nem kellő hatásfokkal történt. Ha kályhánk vagy kandallónk falán fekete koromréteg rakódik le, mindenképpen hívjunk szakembert a probléma okának megtalálásához.